Svensk matkultur

Svensk matkultur

Richard Tellström kommer till oss 11 februari 2025. Han är mathistoriker, författare och docent i måltidskunskap. I radio, poddar och TV kommenterar han mattrender i samtiden och vad matens kulturhistoriska arv betyder för människan av idag. I sin forskning undersöker han ofta våra kulturella värderingar om det vi vill och inte vill äta genom tiderna. Han har varit sommarpratare i "Sommar i P1" (2017) och tog då upp frågan: Vad är det som gör att vi lagar maträtter, serverar dem i måltider när vi objektiv mening skulle lika bra överleva på foderpellets? I sitt program ”Vinter i P1” (2022) talade han om framtidsmaten och varför vårt ätande utgör vår viktigaste kulturella gemenskap genom livet. Han var redaktör för TV-serierna ”Historieätarna” och julkalendern ”Tusen år till julafton”, och hösten 2024 kom han med sin nya bok ”Varje tugga är en tanke; Svensk matkultur under 800 år”. Idag är han också matkulturell expert på Sveriges Lantbruksuniversitets plattform ”SLU Future Food”.